Les dades de l’Enquesta FEPA 2023, en què Intress ha participat activament, revelen que el 20,2% dels joves que han estat sota el sistema de protecció de menors combinen formació i feina, una xifra superior a la mitjana nacional (15,3%). Aquest informe, basat en una mostra de 5.759 joves de 16 a 25 anys (77% nois, 22% noies i 1% persones no binàries), reflecteix la realitat d’una generació que lluita per la seva autonomia en un context de dificultats.
La generació “sísí”: esforç davant l’adversitat
Enfront de l’estereotip dels “ninis”, sorgeix el concepte “sísí” (sí estudia i sí treballa), que descriu una joventut que s’esforça per obrir-se camí. No obstant això, en el cas dels joves extutelats, aquesta situació no sempre és una elecció:
- Treballen per costejar-se els estudis, ajudar econòmicament o estalviar davant d’una emancipació precoç (obligatòria en complir la majoria d’edat).
- Manquen de xarxes familiars sòlides i enfronten desigualtats territorials, ja que els suports varien segons la comunitat autònoma.
Espanya vs. Europa: una bretxa en l’emancipació
Mentre que l’edat mitjana d’emancipació a la UE és de 26,3 anys, a Espanya es retarda fins als 30,4. Per als extutelats, el repte és més gran: s’han d’independitzar una dècada abans, amb menys recursos i en un mercat laboral complex.
🔗 Consulteu l’informe complet aquí:Enquesta FEPA 2023