Des d’Intress hem contribuït a l’Enquesta FEPA que es presenta avui a tot Espanya, amb dades de més de 3000 adolescents i joves que viuen el seu viatge cap a l’emancipació, la transició a la vida adulta.
És una manera de prendre el pols a totes aquestes persones tutelades i extutelades de les quals depenem per a un futur col·lectiu de prosperitat. L’objectiu del treball és aportar evidència científica, donar suport a posicionaments davant de l’Administració, respondre sovint a mites i tòpics repetits, i donar visibilitat a les realitats dels nois i noies tutelades.
FEPA ha analitzat l’impacte de la reforma del Reglament d’Estrangeria (de finals del 2021), que ha portat més seguretat jurídica, i un accés més gran dels joves al mercat de treball, amb la qual cosa es reforcen els drets d’aquestes persones. També s’ha revisat la capacitat d’aquests nois i noies per crear els seus propis projectes de vida. I en tercer lloc, un altre objectiu ha estat verificar si es compleix el dret dels joves extutelats a tenir un acompanyament en el procés d’emancipació, ja que així estem treballant per evitar la seva exclusió social i fomentant la plena inclusió.
S’ha posat de manifest que totes aquestes persones joves aprofiten les oportunitats i es comprometen amb el seu projecte de vida futura, i que sovint viuen en situacions precàries, però no per això deixen de combinar feina i estudis, o treball i aprenentatges informals. L’Enquesta certifica que el 84% dels joves migrants extutelats tenen permís de residència i de treball en assolir la majoria d’edat.
Tres de cada deu d’aquests joves ja tenen el salari laboral com a primera font d’ingressos. Alhora, 2 de cada deu no tenen cap ingrés fix, i la majoria no rep cobertura econòmica pública. Formació i treball són les ocupacions de la majoria d’aquests nois i noies radiografiats a l’estudi de FEPA.
Per a consultar dades de l’enquesta: https://shorturl.at/KAksa
Per a llegir continguts de les xarxes socials, cal buscar l’etiqueta: #EnquestaFepa